Recomandări
Păstrarea mierii de albine

Păstrarea mierii de albine

   Multi procesatori  amestecă  mierea şi o vinde ca miere polifloră. Mierea polifloră (provenită de la mai multe flori) este considerată mai bună decât miere monofloră ( provenită de la o singură plantă).

     Depozitarea

   Despre asta am mai  scris  într-un articol pe care îl poţi găsi aici. Modul de depozitare influenţează foarte mult calitatea mierii. Când este depozitată pe o perioadă mai lungă aceasta îşi prierde din proprietăţi şi poate fermenta dacă conţinutul de apă este prea mare. De aceea depozitarea pe o perioadă lungă de timp trebuie să fie evitată.

     Încălzirea

    Încălzirea mierii la temperaturi prea ridicate îi modifică compoziţia chimică, aceasta îşi pierde proprietăţile şi  poate devenii toxică.

    Conținutul de apă

     Un factor foarte important care influenţează calitatea mierii. Pentru că aceasta poate fermenta dacă conţinutul de apă depăşeşte 19% . Conţinutul de apă poate fi măsurat cu un refractometru (un aparat care măsoară indicele de refracţie al solidelor solubile totale) . De obicei mierea proaspătă conţine multă apă şi de aceea se numeşte şi miere crudă. După ce au procesat nectarul cules albinele încep să ventileze pentru a scoate excesul de apa odată ce au terminat acest proces ele căpăcesc mierea. 

Un apicultor ştie că doar după ce  mierea  a fost căpăcita poate începe să extragă.

       Filtrarea

    Mierea conţine şi polen, element ce  îi oferă toate proprietățile menţionate. Fără polen ar fi doar o soluţie de glucoză cu fructoză. În prezent pe piaţă găsim şi miere ultra filtrată, se consideră  mai bună dar în realitate nu îţi oferă niciun beneficiu pentru ca nu contine polen.

 
Păstrarea mierii în stare lichidă sau evitarea cristalizării.

    Pentru a păstra miere în stare lichidă este recomandată răcirea la 0°C pentru 5 săptămâni, după care temperatura de păstrare poate fi mărită la 14°C. Astfel procesul de cristalizare poate fi evitat şi mierea poate fi păstrată în stare lichidă un timp mai îndelungat.

    În cazul păstrării mierii la temperatura camerei, dar în special la încălzirea şi supraîncălzirea acesteia, au loc reacţii chimice şi se formează substanţe dăunătoare organismului. Astfel că depozitarea mierii trebuie făcută în încăperi uscate, curate, fără alte mirosuri unde temperatura de păstrare este de 8-12°C fără a depăşi 14°C şi umiditatea aerului este de 60%. Mierea nu se depozitează în vase de zinc, cupru, plumb sau aliaje ale acestora.

Termenul de garanţie pentru mierea de albine este de 12 luni şi valabilitatea produsului în condiţii optime de păstrare este nelimitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *