Tratamente cu miere
Mierea naturală este antibacteriană

Mierea naturală este antibacteriană

Mierea naturală mai are o mare  calitate, aceea de a fi  higroscopică, ceea ce înseamnă că, atunci când este expusă la aer, absoarbe în mod natural umezeala din aer.

  În tratarea rănilor deschise, mierea este utilă, deoarece ar putea ajuta la prevenirea cicatricilor prin menținerea pielii umede, încurajarea creșterii de țesuturi noi și permite îndepărtarea ușoară a oricărui pansament prin prevenirea lipirii pansamentului pe piele.

Proprietățile higroscopice ale mierii naturale o  fac, de asemenea, un ingredient ideal în multe produse cosmetice, deoarece ajută la menținerea pielii hidratate și proaspete și previne uscarea. Astfel, unii oameni numesc mierea un „umectant” natural, deoarece atrage și reține umezeala. Atunci când este utilizat în tratamente pentru piele și păr (vezi aici tratamentul), mierea captează și sigilează în umiditate lăsând pielea moale și suplă, iar părul lucios și sănătos.

Mierea este antibacteriană

Cercetătorii au început să documenteze proprietățile curative ale mierii la începutul secolului al XX-lea. Acest lucru a încetat odată cu dezvoltarea antibioticelor, dar recent dezvoltarea rezistenței la antibiotice a dus la reapariția interesului asupra proprietăților curative ale mierii (Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 2011 apr; 1 (2): 154-160). Agentul antimicrobian eficient din miere oprește dezvoltarea anumitor bacterii. Conține o enzimă care produce peroxid de hidrogen, despre care se crede că este principalul motiv al activității antimicrobiene a mierii. Ca atare, mierea este un tratament util pentru răni și opăriri. Tăieturile, juliturile  și arsurile pot fi acoperite cu miere pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în rană și pentru a favoriza vindecarea.

Mierea poate ajuta la tratarea acneei minore prin atacarea bacteriilor care cauzează focarele în timp ce hidratează pielea pentru a ajuta întinerirea. Tipurile de miere diferă foarte mult prin potența lor antimicrobiană, variind până la o sută de ori.

Mierea culeasa din tufa Manuka, găsită din abundență în Noua Zeelandă, revendică cea mai mare potență a acestor proprietăți antimicrobiene dar și la noi avem mierea naturală cu cătină sau cu multe alte tipuri de plante din flora țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *