Recomandări
Cristalizarea mierii (zaharisirea)

Cristalizarea mierii (zaharisirea)

Cristalizarea mierii este ceva natural şi se produce la toate sorturile de miere florală  cu excepţia mierii monoflore de salcâm şi a mierii de mană. Pentru a prevenii cristalizarea în prezent sunt folosite o serie de procedee:

-pasteurizarea,

-ultrafiltrarea,

-ultrasunete.

Încălzirea mierii cristalizate se face în încăperi cu aer cald ori în baie de apă caldă fără a depăşi 45ºC.  Pentru a preîntâmpina fenomenul de cristalizare în prezent se foloseşte procedeul pin care mierea este încălzită la 45°C timp de 5 minute. După aceea mierea  este trecută printr-un filtru-pres pentru a îndepărta  nucleele de cristalizare şi este răcită brusc până la 15°C . Prin acest procedeu mierea rămâne fluida  timp  îndelungat.

       Tot în prezent pe piaţă este solicitată mierea supusă unei cristalizări dirijate. Ce înseamnă asta? Mierea v-a avea forma unei paste cu un conţinut de cristale foarte fine. Acest sort de miere este obţinut prin încălzire după care în masa de miere se adaugă maia (miere cu cristale foarte fine) după această procedură mierea este răcită pentru a se  realiza cristalizarea în acest mod a întregii şarje.

În timp ce este răcită se efectuează si o amestecare continuă a produsului pentru obţinerea unor cristale fine în întreaga cantitate de miere. Prin acest procedeu se obţine o miere cu aspect plăcut şi untos, apreciată mai mult de consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *