Recomandări
Ceară de albine

Ceară de albine

Proprietățile fizice ale cerii de albine

Culoarea cerii proaspete, care tocmai a fost separată de glandele secretoare ale albinei, este albă, cu o ușoară nuanță gălbuie, și cu cât este stocată mai mult în fagure – cu atât devine mai închisă (până la maro).

Culoarea cerii este influențată de culoarea polenului, de impuritatea rășinii de propolis din acesta, dar și de modul de prelucrare a acestuia. Are o aromă plăcută de miere, dar fără gust. Conținutul de apă este în intervalul de 0,14 până la 0,57%, dar în mare emulsificare poate ajunge până la 5%. Ceara este mai ușoară decât apa și nu se dizolvă în ea, nu se dizolvă nici în glicerină și rămâne aproape insolubilă în alcool. Se dizolvă numai în solvenți organici, uleiuri, benzen, cloroform, terbentină etc. Este o substanță foarte rezistentă la temperatura camerei și poate fi păstrată sute de ani fără a-și schimba proprietățile. Este dură cu structură granulară, arde cu o flacără luminoasă. Se topește la o temperatură de 62-72 ° C (în funcție de compoziție). La o încălzire ușoară, ceara de albine începe să se înmoaie și să devină lipicioasă, iar la o temperatură de 63-65 ° C devine lichidă. Turnarea începe la 61 ° C. Cu cât temperatura de topire și starea sunt mai mari, cu atât calitatea cerii este mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *